torstai 18. lokakuuta 2012

Näkymätön polku

Leikki on ryhmäytykseen tähtäävä ongelmanratkaisutehtävä. Tavoitteena on saada lapset toimimaan yhdessä ja auttamaan toisia ryhmänä. Ei toimi tutustumisleikkinä.

Ohjaajan tulee etukäteen suunnitella ja piirtää maahan ruudukko sekä tehdä itselleen muistilappu, johon reitti on merkitty.

 20

 18

 8

 7

19

 9

  17

 6

 10

 11

 5

 16

 2

 4

 12

 15

 3

 1

 13

 14

Tässä on esimerkkiruudukko. (Hiekalla oleva ruudukko on tyhjä, ilman numeroita) Ensimmäinen ruutu on toisella puolella ja 20. eli viimeinen on toisella. Sopiva koko ruudukolle on suunnilleen yhtä monta ruutua kuin ryhmäläisiä on, mutta ruudukossa on oltava vähintään 9 ruutua (pienemmille ryhmille).

OHJEISTUS
Ryhmäläiset asettuvat riviin viivan taakse ruudukon eteen. Ruudukossa on "näkymätön polku", joka alkaa jostain etummaisen sivun ruudusta ja päättyy johonkin kauimmaisen sivun ruutuun. Seuraava ruutu koskettaa aina edellistä eli ruudukossa liikutaan eteen, taakse, sivuille ja viistosti sivuille. Jokainen ryhmäläinen menee vuorollaan jonosta ruudukkoon ja koittaa päästä sen läpi. Ohjaaja seuraa muistilapustaan reitin etenemistä ja sanoo "oikein", kun ryhmäläinen astuu oikealle ruudulle ja "väärin", jos ruutu ei ole oikea.
Niin kauan kuin ryhmäläinen astuu oikeille ruuduille, hän saa jatkaa, jos väärälle, hän menee jonon perälle. Muun ryhmän tehtävä on neuvoa ruudukossa kulkevaa. Näkymätöntä polkua etsitään askel askeleelta, ja aina uusi yrittäjä joutuu aloittamaan alusta ja muistelemaan koko reitin alusta alkaen muun ryhmän neuvoessa. Tehtävä on suoritettu, kun polku on löydetty (ja kaikki ryhmäläiset ovat kulkeneet sen läpi toiselle puolelle). 

(http://www.seikkailukasvatus.fi/sitenews/view/-/nid/95/ngid/5/)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti